Esittelyssä Jukka Virta, AuraCleanin uusi hallituksen puheenjohtaja

AuraCleanin uusi puheenjohtaja Jukka Virta

Jukka Virta aloitti pestin AuraClean Oy:n hallituksen puheenjohtajana syyskuussa 2024. Virta toi firmaamme todellisen hallitustyöskentelyn konkarin, ja samalla saimme riveihimme rautaisannoksen finanssi- ja rahoitusalan kokemusta sekä liikkeenjohdon konsulttiosaamista. Lue uuden puheenjohtajan omia ajatuksia ja tunnelmia uuden tehtävän äärellä!

Mikä mies?

Jukka Virta on 59-vuotias yrittäjä ja perheenisä Naantalista. Hän on valmistunut Turun Yliopistosta pääaineenaan taloustiede, sivuaineina kauppa- ja sopimusoikeus. 2000-luvun alussa hän täydensi osaamistaan eMBA -tutkinnolla, jonka lopputyössä hän selvitti voiko pankki toimia tasavertaisena jäsenenä teknologiayrityksen johtamassa verkosta, esimerkkitapauksena Aker Finnyards Oy ja OKO Pankki Oyj. Työkokemusta ehti kertyä pankki- ja rahoitusalalla erilaisissa johtotehtävissä reilusti yli kymmenen vuoden ajalta.

”Myin jo nuorena sieluni yritysrahoitukselle. Ensimmäinen työpaikka oli sellainen ’pieni’ helsinkiläinen pörssiyhtiö kuin Rahoituskeskus Oyj, ja sieltä matka jatkui OKO-Pankkiin. Eli olen tällainen ikinaantalilainen veteen heitetyn unikeon poika, joka on ajanut työmatkaa yli miljoona kilometriä”, Virta veistelee.

Kilometrejä Virralle on kertynyt paitsi auton mittariin myös monipuolisen työkokemuksen muodossa.

”Työskentelin yli 25 vuotta helsinkiläisissä finanssialan pörssiyhtiöissä, joista toistakymmentä vuotta vedin OP-ryhmän rahoitusyhtiön palveluita ja viimeiset 6–7 vuotta ryhmän suurasiakkaita läntisessä Suomessa”. Pankkiuralla olin tekemässä muun muassa yli 3 000 luottopäätöstä, eli kokemusta on kertynyt myös siltä puolelta”, Virta kertoo.

”Pohjolan vakuutusyhtiön oston myötä vastasin kolmisen vuotta myös OP-Pohjolan suurasiakkaiden vakuutuspalveluista läntisessä Suomessa.”

Ulkopuolisen yrityksen hallituksessa Virta istui ensimmäistä kertaa jo 90-luvulla, ja nykyään Virta toimii hallitusammattilaisena useissa eri alojen yhtiössä. Oman firmansa, Balanced Finance Oy:n kautta Virta tekee liikkeenjohdon konsultointia.

Päätös siirtyä finanssialalta päätoimiseen hallitusammattilaisuuteen ja konsultointiin syntyi lasten varttuessa.

”Kun nyt kohta 15-vuotias esikoiseni tuli kouluikään, niin ykköstiellä työmatkaa puurtaessani aloin pohtia asioiden tärkeysjärjestystä. Lapseton mies voi mennä missä vaan, mutta lapsellinen mies voisi olla kotonakin joskus. Päätin sitten, että teen pk-yritysten neuvonnasta ja hallitusammattilaisuudesta päätyöni. Pysytään samoissa pöydissä, mutta katsotaan niillä olevia asioita pikkuisen eri tulokulmasta. Toki sekin tulokulma oli jo kokemuksien ja tekemisten kautta hyvin tuttu.”

Ansiomitalin arvoista konsulttityötä

Konsulttina Virta on toiminut mm. yhden maamme suurimman tilintarkastusyhtiön Debt Advisor- ja yritysjärjestelytiimissä sekä toteuttanut ELY-keskuksen valitsemana pk-yritysten talouden kehittäjänä noin 120 toimeksiantoa.

Työurallaan Virta on päässyt omalta osaltaan rakentamaan suomalaista yhteiskuntaa – auttamalla yrityksiä pärjäämään ja investoimaan, ihmisiä työllistymään ja kuntia keräämään verorahoja. Yli 30-vuotinen, monipuolinen ja jatkuva työ suomalaisen yrityselämän ja sitä kautta kotimaan hyväksi palkittiin vuoden 2023 itsenäisyyspäivänä Tasavallan Presidentin myöntämällä Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ansiomitalilla.

Monessa mukana ollut liike-elämän konkari viihtyy kuitenkin vapaa-ajallaan perusasioiden äärellä. Virta kuvailee juosseensa koko pienen ikänsä erilaisten pallojen perässä.

”Nuorempana kilpaurheilutasolla koripalloa ja tennistä, kunnes polvi meni sen verran sököksi, että siirryin noin 35 vuotta sitten golfiin. Sitä tulee edelleen pelattua, niin oman perheen kesken kuin asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Toki siinäkin myös kisataan”.

AuraCleanin hallituksen puheenjohtaja Jukka Virta seisoo golfkentällä.

AuraCleanissa vakuuttivat ihmisten osaaminen sekä kiinnostus kasvuun

AuraCleanin hallituksen puheenjohtajaksi Jukka Virta päätyi aiempien konsultointitöiden ja kehittämistoimeksiantojen kautta. Kun hyvin sujuneen yhteistyön jälkeen esitimme kutsun ryhtyä hallituksemme nokkamieheksi, tuli myönteinen vastaus luontevasti.

Erityisesti henkilöstön osaaminen ja firman kasvuhalut tekivät Virtaan vaikutuksen.

”Eteenpäin elävän mieli. Uskon itse, että nämä tyypit tietävät mitä tekevät ja osaavat sen oman ydinasiansa. Heillä on asiakkaiden arvostus. Kun olin aiempien toimeksiantojen myötä jo valmiiksi vakuuttunut henkilöstön osaamisesta, oli helppoa jatkaa pohdintaa, miten voin auttaa heitä yrityksenä eteenpäin jatkossa. Nyt saadaan aika kivasti yhdessä norsu tarkasteltua eli rakennettua 360 asteen kuva.”

”Lisäksi AuraCleanilla on kova hinku kasvaa. Yritystä on laajennettu pk-seudulle ja saatu sieltäkin mukaan huipputekijöitä. Uskon voivani auttaa AuraCleania konseptoimaan toimintaa entistä paremmin ja hallitsemaan riskejä; jos esimerkiksi halutaan kasvaa tämän verran, millaista rahoitusta ja riskiä se merkitsee omistajille, ja niin edelleen.”

Innolla ja arvot edellä uuteen tehtävään

Kysyessämme tuntemuksia uuden tehtävän äärellä, Virta kommentoi ytimekkäästi.

”Päällimmäisenä tunteena on innostus. Näen AuraCleanissa eteenpäin pyrkivän ja dynaamisen joukon, jossa subjektiosaaminen ei lopu kesken.”

Tärkeimpänä tavoitteenaan Virta nostaa esiin saumattoman yhteistyön yrityksen johto- ja omistajaportaan kanssa. Virran mielestä yritystoiminta muistuttaa tietyssä mielessä vanhaa avioliittoa.

”Kumppaneita ja työkavereita ei välttämättä tarvitse intohimoisesti rakastaa, mutta ihmisten välinen luottamus ja kunnioitus on tärkeää. Yrityksen tavoitteet tulevat johtajilta ja omistajilta, ja minun tehtäväni tässä liitossa on tuoda ammattimaisuutta hallitustyöskentelyyn.”

Ihmisten välisen luottamuksen lisäksi Virralle tärkeitä ovat ympäristökysymykset.

”AuraCleanin toimiala on sellainen, että ympäristön huomioiminen on erityisen tärkeää. Se onkin tässä firmassa jo hyvin hallussa, ja oikeanlaisilla valinnoilla pystymme hoitamaan hommat jatkossakin niin, että se on ekologisesti kestävää.”

Lopuksi päätään nostaa aiempi tausta yrityspankkien maailmasta, ja sitä kautta puheeksi tulee liiketoiminnan kannattavuus.

”Vanhana yrityspankkiirina on vielä loppuun todettava, että yritystoiminnan ei kuulu olla hyväntekeväisyystoimintaa. Pohjimmiltaan sen on oltava myös taloudellisesti kannattavaa”, Virta päättää.

Scroll to Top