Turun seudun pinnat puhtaaksi Ari Soinin johdolla

AuraCleanin Turun seudun yksikön päällikkönä aloitti vuoden alkupuolella Ari Soini, vaativan puhdistuksen vaatimaton mestari.

Ari Soini on 58-vuotias syntyperäinen turkulainen. Nuorena miehenä Ari on käynyt pari konepuolen ammattikoulua ja valmistunut vuonna 1992 koneautomaatio-insinööriksi.

Ari siirtyi alkuvuodesta AuraCleanin Turun seudun yksikönpäälliköksi, toimitusjohtajan oikeaksi kädeksi. Käytännössä tämä johtui siitä, että AuraCleanin laajennuttua alkuvuodesta pääkaupunkiseudulle, on toimitusjohtaja Marko Hietasen työkuorma kasvanut siihen malliin, että operatiivisen toiminnan johtamiseen oli lisäkäsille tarvetta. Siihen rooliin löytyi pintakäsittelyn kokenut mestAri.

”Teräspintojen käsittely on tullut tutuksi jo vuodesta 1994. Se on ollut pintojen puhdistusta, esikäsittelyä (etupäässä hiekkapuhallusta) ja maalausta”, Ari sanoo.

Varsinaiseen pintakäsittelytyöhön Ari on tutustunut vuosien aikana vain pintapuolisesti, sillä rooli on ollut poikkeuksetta johtamisen puolella. Työnjohtoa, hinnoittelua, markkinointia, laskuttamista ja niin edelleen. Mitä nyt johtajat yleensä tekevät, jotta töitä riittää ja ihmiset pysyvät talossa.

Arin uran kenties merkittävin ajanjakso ja oppimatka sijoittuu vuosiin 2001–2013. Hän toimi tuolloin Turun Korjaustelakan osittain omistaman pintakäsittely-yritys LTT-Tekniikka Oy:n toimitusjohtajana. Yrityksessä työskenteli parhaimmillaan noin 60 pintakäsittelijää. Pesti kesti aina siihen asti, kunnes yritys myytiin Korjaustelakan mukana Viroon. Tämän jälkeen hän jäi vielä telakalle projektipäälliköksi.

Tuomo Nieminen houkutteli AuraCleanille

Telakalta matka jatkui työnjohtajaksi Oakland Service Oy:lle vuonna 2019. Yritystä kipparoi siihen aikaan AuraCleanin nykyinen hallituksen puheenjohtaja Tuomo Nieminen. Ari oli ehtinyt vasta asettua taloksi, kunnes jälleen yrityskauppajumalat iskivät näppinsä peliin. Lassila & Tikanoja osti Oaklandin osakekannan ja toiminnan kesällä 2020.

Lassila & Tikanojalla Ari ehti olla muutaman vuoden niin työnjohtajana kuin tuotantopäällikkönä, kunnes kutsu kävi AuraCleanille. Siitä kiitos menee Tuomolle.

”Teimme korjaustelakka-aikana paljon yhteistyötä Pesupalvelu Hans Langh Oy:n kanssa, jonka toimitusjohtajana Tuomo silloin toimi. Sitä kautta tutustuin Tuomoon, joka tarjosi töitä ensin Oaklandilta, ja viime vuoden lopulla AuraCleanilta”, Ari kertoo.

Vahvan telakkataustansa takia Arin oli alun perin tarkoitus toimia AuraCleanin yksikönpäällikkönä Meyer Turun telakalla, joka on AuraCleanille merkittävä työllistäjä. Rooli on kuitenkin muovaantunut moninaisemmaksi, ja työpäivät ovat kuluneet Piikkiön toimipisteellä seudun palettia pyörittäessä. Päivät ovat olleet monimuotoisia ja uutta on opittava, mutta viihdytty on.

”Tiesin Markon entuudestaan, mutta en tuntenut. Muu henkilökuntakaan ei ollut millään lailla tuttua. Meillä on nyt loistava porukka kasassa. Nuorekas, mutta todella ammattitaitoinen. Pidän myös yleisilmeestä, mikä Auracleanilla on. Siitä, miltä me näytämme muille ulospäin”, Ari kehaisee.

Monta legendaarista hetkeä ja henkilöä ikuistettuna filmille

Ei mikään ihme, että Ari on kiinnittänyt huomiota AuraCleanin ulkoisiin seikkoihin. Nettisivuihin, liikkuvan kaluston ulkonäköön, logoon ja niin edelleen. Arilta nimittäin löytyy visuaalista silmää, sillä hän on pitkän linjan harrastelija-valokuvaaja.

Ari on ikuistanut jo 80-luvun alusta filmille muun muassa monenmoista rokkaajaa:

vanhoja legendoja kuten David Bowie, Tina Turner, Ozzy Osbourne, Rainbow ja kotimaisista

alkuaikojen Eput, Pelle Miljoona, Hassisen kone sekä Juice Leskinen.

 

”Nykyään keikkojen kuvat taltioin pääasiassa verkkokalvolle. Viime vuosina sinne ovat taltioituneet muun muassa Madonna, Lady Gaga, Rihanna, Jennifer Lopez, Beyonce, Justin Bieber ja niin edelleen. Tyttären varjolla voi vanhan liiton pop/rock-henkilökin käydä ihailemassa visuaalista toimintaa”, Ari naurahtaa.

 

”Nuoruudessani kun oli järjestelmäkamera kaulassa, niin pääsi ihan mihin vain. Lavalle ja lavan taakse. Nykyään ei taida järkkäriä saada viedä festareista juuri muualle kuin Ruisrockiin. Ihmettelen sitä, kun kuitenkin kaikki kuvaa kännykällä ja voi vaikka striimata livekuvaa suorana maailmalle. Ruisrockissa onkin tullut käytyä yhtäjaksoisesti vuodesta 1980. Tulevana kesänä on siis edessä minun 43. Ruisrock, kun koronavuosina sitä ei järjestetty.”

Nykyään valokuvaus on jäänyt Arilla itsellään vähemmälle, mutta tytär jatkaa isänsä jalanjäljissä valokuvaten ja teettäen vanhan liiton tapaan otoksistaan fyysisiä paperivalokuvia. Lisäksi Arilla on myös poika, jonka jo taakse jääneessä käsipalloharrastuksessa hän oli mukana pitkään.

Molemmat lapset ovat lentäneet pesästään, mutta aika ei käy silti Arilla ja vaimolla pitkäksi, sillä rintamamiestalossa riittää kyllä puuhailtavaa. Heillä on ollut yli 30 vuotta melkein aina kaksi belgianpaimenkoiraa, joiden kanssa vaimo käy Arin mukaan melkein joka ilta eri muodossa harrastamassa. Arilla taas löytyy autotallista klassikko silmäterä.

”Se on aikoinaan isoisäni ostama vuoden 1970 Ford Escort 1.1 l alkuperäisessä kunnossa. Niin karvalakkiversio kuin voi olla. Katsastusleima löytyy. Sillä tulee ajeltua muutama kilsa kesässä ja käytyä joskus välillä harrasteautoilijoiden kokoontumisissa”, Ari päättää.

Scroll to Top