Vaahtolasi on voittamaton valinta

Lähikuva Foamit Groupin valmistamasta vaahtolasista. Yksittäiset, valkoiset murskeet erottuvat hyvin. Materiaali on huokoista.
Kuva: Uusiaines Oy

Oletko koskaan miettinyt mitä lasipurkille tapahtuu sen jälkeen, kun olet pudottanut sen kierrätysastiaan? Hyvin suurella todennäköisyydellä se päätyy Forssaan. Siellä Euroopan suurin kierrätyslaisista vaahtolasia valmistava yritys, Foamit Group, tekee kierrätyslasista vaahtolasia: kevennys- ja eristysmateriaalia, joka on ekologisuudeltaan ja monikäyttöisyydeltään omaa luokkaansa. Foamitin myyjä Teemu Myyrä kertoo mikä tekee vaahtolasista niin ainutlaatuista.

Mitä vaahtolasi oikein on?

Saksalainen keksintö vaahtolasi ei nimestään huolimatta ole vaahtoa, vaan kierrätyslasista valmistettua lasimursketta. Vaahtolasia käytetään kevennys- ja eristemateriaalina talonrakennuksessa ja erilaisissa infran rakenneratkaisuissa. Forssassa sijaitseva Foamit Group on valmistanut kierrätyslasista vaahtolasia vuodesta 2011 alkaen. Tehtaalle tuodaan tänäkin päivänä noin 70 % Suomen kierrätyslasista. Kuluttajille tutuin kierrätyslasin lähde lienevät palautuspullot ja lasipurkit, mutta myös autojen tuulilasit päätyvät Forssaan. Nykyään Foamit Groupiin kuuluu Uusioaines Oy Suomessa, Hasopor Oy Ruotsissa ja Glasopor Oy Norjassa. Pörssiyhtiön liikevaihto vuonna 2021 oli 30,3 miljoonaa euroa ja henkilöstöä on noin 100.

Kun kierrätyslasi menee vaahtolasin valmistusprosessissa tuhat-asteisen uunin läpi, kaikki rippeet orgaanisista aineista tuhoutuvat. Tämä varmistaa sen, ettei vaahtolasissa ole mitään, mikä ruokkisi bakteerikasvustoa siinä vaiheessa, kun sitä käytetään kevennys- ja eristemateriaalina. 

Mihin vaahtolasia käytetään?

Foamit valmistaa kolmea erikokoista vaahtolasia, jossa murske on joko 4–20 milliä, 20–30 milliä tai 0–60 milliä. Teemu itse toimii myyjänä talorakentamisen puolella, jossa käytetään pääsääntöisesti 20–30 millistä raetta. Toinen osasto on infrarakentaminen eli piha- ja tierakentaminen, joissa käytetään isompaa raetta. “Ihan samaa tuotetta se on. Me teemme erilaista raejakaumaa nimenomaan käyttökohteen takia. Toisaalta ne myös lomittuvat hyvin pitkälle: kun taloja tehdään, niin siellä tarvitaan yhtä lailla niitä piharakenteitakin”, Teemu selventää.

AuraCleanin puhaltajat käyttävät yleensä 20–30-millistä mursketta. Se sopii kattoihin, yläpohjiin, välipohjiin, alapohjiin ja vierustäyttöihin. Toki 60-millistäkin voidaan käyttää talon alapohjassa, mutta koska se on isompaa, niin se on hieman haasteellisempaa puhaltaa. Lisäksi 20- ja 30-millinen menevät paremmin kasaan.

Miksi rakentajan tulisi valita vaahtolasi?

Keveys

Siinä missä kilpaileva eristeaines sepeli painaa 1500 kg per m3, vaahtolasi on huomattavasti kevyempää. Sepeliä kuljetettaessa tulevat kuorma-autojen painorajat äkkiä vastaan, mutta vaahtolasia pystytään tuomaan yhdellä autolla enemmän. Tämä lisää tuotteen ekologisuutta. “Plus sitten aina kun on kevyttä tuotetta niin sehän tarkoittaa, että siellä on ilmaa verrattuna sepeliin, eli meillä tulee sitten eristävä tuote siinä samassa paketissa”, Teemu vinkkaa.

Kapillaarikatko

Teemu näyttää esimerkkikuvaa paaluperusteisesta talosta, jossa tuulettuva alapohja on täytetty vaahtolasilla. ”Se mikä näissä on aina haasteena, on kapillaarisuus, eli veden imeytyminen. Me pystymme tekemään vaahtolasista myös sen kapillaarikatkon”, Teemu sanoo ylpeänä. Jos käytettäisiin sepeliä, jouduttaisiin sen päälle laittamaan vielä joku toinen materiaali eristeeksi:

“Meidän vaahtolasimme toimii joka paikassa, eli se monikäyttöisyys yhdessä tuotteessa tuottaa kustannussäästöjä”.
Kitkakulma

Vaahtolasi on tietoisesti tehty murskemuotoon, eikä pyöreäksi. Kun asentaja puhaltaa vaahtolasia, työtapaturman vaara on pienempi. ”Pyöreä tuote toimisi ihan yhtä lailla, ei siinä mitään, mutta kyllä se vaan niin on, että pyöreässä on pyöreän ominaisuudet. Tämä on mukavampi tässä vaiheessa tallustella tämä meidän tuotteemme, kun se on murske”, Teemu havainnollistaa.

Teemu näyttää lisäksi paria esimerkkivalokuvaa, joista ensimmäinen on Amos Rexin kumpareista Helsingin Narinkkatorilta:

“Jos mietitään, että tämä tehtäisiin pyöreästä tavarasta, niin eihän siitä saisi tällaista muotoa tehtyä millään.”
Helsingin Narinkkatori, taidemuseo Amos Rexin kumpareet etualalla. Taivas on sininen ja kirkas, kuvassa näkyy vain yksi ihmishahmo.
Kuva: Uusioaines Oy

Toinen kuva on Tampereelta Tuurnankadulta, jossa koko alapiha sortui. Teemu kertoo, miten ongelma ratkaistiin vaahtolasin avulla.“Se täytettiin vaahtolasilla, jolla haettiin nimenomaan kevennystä ja kitkakulmaa. Sepeli ei olisi käynyt tähän, koska se on painavaa: pelättiin, että lähteekö se taas liikenteeseen. Pyöreä tavara tuo omat haasteensa. Eikö se pallo yleensä alaspäin vieri?”, Teemu hymähtää.

Kaksikerroksinen, ruskea kerrostalo osoitteessa Tuurnankatu Tampere. Kerrostalo takapiha on remontissa: liinojen päällä on tasainen kerros eriste- ja täytemateriaalia vaahtolasia.
Kuva: Uusioaines Oy
Ekologisuus ja monikäyttöisyys

Foamitin vaahtolasin ekologisuus syntyy neljällä eri tavalla:

  1. Tuotteeseen ei käytetä neitseellisiä raaka-aineita
  2. Tuotantoprosessissa käytetään uusiutuvaa energiaa
  3. Tuotteen keveyden takia kuljetuskustannukset ovat pienemmät
  4. Tuote voidaan tarvittaessa käyttää uudelleen

Kysyn Teemulta lopuksi, onko rehellisesti sanottuna mitään mihin vaahtolasi ei soveltuisi. Sanavalmis myyjäkin menee hiljaiseksi:

“Koitan sitä miettiä, että mihin se ei kävisi, niin tuota… Kun en oikein keksi. Meillä on tosi mielenkiintoisia kehitysprojekteja menossa myös: esimerkiksi hulevesien mikromuovien ja hajujen poistoonkin vaahtolasi soveltuu. Sanotaanko, että tässä on rajoitteena oikeastaan vain me itse. “

Lue lisää vaahtolasista täältä.
Jos tarvitset imuautoa tai suurtehopuhallusta, ota yhteyttä täältä.
Kannattaa ottaa myös meidän LinkedIn, Facebook ja Instagram seurantaan!

Scroll to Top